Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Lamiales (Ballıbaba takımı)
Aile
Lamiaceae (Ballıbabagiller)
Cins
Micromeria (Boğumluçay)
Tür
Micromeria myrtifolia (Boğumluçay)
Anahtar kelimeler
Tanımı
20 ila 45 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Orta yapraklar yumurtamsı ila eliptik, 7 ila 11 mm uzunluğunda ve 3 ila 5,5 mm genişliğinde, havlı ila kısaca kıllı, kenarları darca kıvrık, neredeyse sivri ila kısaca sipsivri, sap yaklaşık 1 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu uzun ve genellikle gevşek, 10 ila 20 cm uzunluğundadır. Halkalar sıkı küresel yarı küresel ve tipik olarak çok çiçeklidir. İkincil bırahte şeritsi bizsi, tipik olarak çanak tüpü ile aynı uzunluktadır. Çanak silindirik, 3 ila 3,5 mm uzunluğunda, dişleri neredeyse eşittir. Taç 5 mm uzunluğunda, leylak ya da pembe renklidir. Meyveler dikdörtgensi, 1 mm uzunluğunda ve 0,3 mm genişliğindedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık yamaçlar, orman açıklıkları ve çalılıklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca küçük porsiyon anlamına gelir. Cinsin yaprak ve çiçeklerinin ufaklığına işaret eder. Tür adı Latince Myrtus yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının Myrtus (mersin) yapraklarına benzemesine işaret eder.
Türkçe adları
Dilimizde boğumluçay, dağ çayı, kaya yarpuzu, sümbül çiçeği, topuk çayı, viks çiçeği ve eşek kekiği adları ile bilinmektedir.
Gıda
Çay yapımında kullanılır.
Tıp
Üst bölümleri demlenerek karın ağrısını gidermek için tüketilir.
Fotoğrafları







© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın