Tanımı
40 cm ila 1 metre büyüyebilir. Sitolonları vasıtasıyla koloniler kurar. Yapraklar açık yeşil, karşılıklı dizilişli, buruşuk, sapsız, dikdörtgensi ile yumurtamsı arası, 3 ila 5 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 cm genişliğindedir. Üst bölümleri biraz tüylü ve aşağı doğru kenarları testere dişlidir. Çiçekler 4 ila 9 cm uzunluğundaki terminal başaklarda görülür, küme halindedirler ve renkleri beyaz ile pembe arasındadır. Aromatik ve nane tadındadır. Popüler bir süs bitkisidir. Güçlü yapılı ve yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Tam güneşli ya da yarı gölgeli alanları tercih eder. Çiçekler erseliktir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adları
Dilimizde kaba nane ve anuk adları ile bilinmektedir.
Gıda
Çay, salata ve garnitür yapımında kullanılır. Yapraklarından çay elde edilir.
Dikkat
Yüksek miktarda tüketilmesi düşüğe neden olabilir.
Etimoloji
Cins adını, Hades’in sevgilisi olan ancak kıskançlık nedeniyle Persephone tarafından nane bitkisine dönüştürülen Kokitoslu Mentha (μίνθη) adındaki nimften almıştır. Bitkinin Hades ile olan ilişkisi nedeniyle cenaze törenlerinde ölülerin kokularını gizlemek için kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı nane Süryanice kaynaklıdır. Tür adı Latince hoş kokulu anlamına gelir. Türün yoğun nane kokusuna işaret eder.
Tıp
Antiseptik özelliği ve sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle kullanılır. Yapraklarından yapılan çay geleneksel olarak ateş, baş ağrısı ve sindirim bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Bilgi
Sıçan ve fareleri uzak tutmak amacıyla kilerlere konulur.
Fotoğrafları











© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın