Site icon Kocaeli Bitkileri

Mentha spicata (Kıvırcık nane)

Mentha spicata

Mentha spicata; 13/08/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

30 cm ila 1 metre kadar büyüyebilir. Yapraklar testere dişli, 5-9 cm uzunluğunda 1,5-3 cm genişliğindedir. Gövde kare şekillidir. Çiçekler beyaz ya da pembedir. Yaprak uçları sivridir. Tohumlar eylül ve ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Güneşli bölgeleri tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Sulak alanların kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde antep nanesi, kıvırcık nane, yabani nane, eşek nanesi ve mızraklı nane adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını, Hades’in sevgilisi olan ancak kıskançlık nedeniyle Persephone tarafından nane bitkisine dönüştürülen Kokitoslu Mentha (μίνθη) adındaki nimften almıştır. Bitkinin Hades ile olan ilişkisi nedeniyle cenaze törenlerinde ölülerin kokularını gizlemek için kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı nane Süryanice kaynaklıdır. Tür adı Latince başak gibi anlamına gelir. Türün çiçek kuruluna işaret eder. Özgün tanımda bu “floribus spicatis” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Salatalara ve yemeklere eklenir. Kuru ya da taze yapraklarından çay elde edilir.

Tıp

Çayı ateş tedavisinde, baş ağrısı ve sindirim bozuklukları tedavisinde kullanılır. Kusma engelleyici, spazm çözücü, gaz giderici, idrar söktürücü, onarıcı, uyarıcı ve mide kuvvetlendiricidir. Gövdeden yapılan lapa çürükler üzerinde kullanılır. Yağı antiseptiktir. Yaprakları mide bulantısı, diş ağrısı ve ağız kokusunda kullanılır. Öksürük, soğuk algınlığı, bronşit, astım vakalarında başvurulur. Mentha spicata üst bölümleri ve Tilia tomentosa çiçek ve bırahteleri demlenerek içildiğinde mide bulantısı ve karın ağrısında etkilidir.

Dikkat

Bilgi

Ağız sağlığı için kullanılır. Sıçan ve fareleri uzak tutmak için kilerlere konulur.

Fotoğrafları

Exit mobile version