Now Reading:

Mentha spicata (Kıvırcık nane)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
12 Eylül 1753
için

Mentha spicata (Kıvırcık nane)

Mentha spicata

Tanımı

Mentha spicata (Kıvırcık nane), Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesine bağlı Nane (Mentha) cinsinden genellikle 30 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar 30 ila 75 mm uzunluğunda, 8 ila 25 mm genişliğinde, sapsız ya da nadiren kısa saplı, dikdörtgensi yumurtamsı ila mızraksı, genellikle ortanın altında en geniş, ucu küt ya da sivri, tabanı yuvarlak ila yüreksi ve kenarı testere dişlidir. Yaprak ayası pürüzsüz ya da buruşuk ve çıplak ila kabaca gri ülgerlidir. Çiçek halkaları çok sayıda olup terminal bir başak oluşturmakta, 40 ila 110 mm uzunluğunda, 8 ila 12 mm genişliğinde, genellikle en azından aşağıda kesintiye uğramış ve sıklıkla dallıdır. Taç beyaz, pembe ya da leylak renklidir. Fındıkçıklar kestane ila koyu kahverengi ve tüylü bireylerde ağsı iken çıplak bireylerde pürüzsüzdür.


Anahtar

Kapat

1. Bitkiler çıplak ya da tüylü, gövde yaprakları 35-75 mm uzunluğunda ve genellikle 12 mm genişliğinde, düz kenarlı ve alt yüzeyde esas olarak basit tüylü, başak 40-80 mm, altta kesintili subsp. spicata

1. Bitkiler daima tüylü, gövde yaprakları 30-38 mm uzunluğunda ve genellikle 12 mmden daha dar, dalgalı kenarlı ve alt yüzeyde çok sayıda dallı tüylü, başak 70-110 mm, özellikle meyve zamanı olmak üzere çok daha kesintili subsp. tomentosa (subsp. condensata)


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. Sulak alanların kenarında görülmektedir. Umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adını, Hades’in sevgilisi olan ancak kıskançlık nedeniyle Persephone tarafından nane bitkisine dönüştürülen Kokitoslu Mentha (μίνθη) adındaki nimften almıştır. Bitkinin Hades ile olan ilişkisi nedeniyle cenaze törenlerinde ölülerin kokularını gizlemek için kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı nane Süryanice kaynaklıdır. Epitet Latince başak gibi anlamına gelir. Türün çiçek kuruluna işaret eder. Özgün tanımda bu “floribus spicatis” olarak belirtilmiştir.


Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Salatalara ve yemeklere eklenmektedir. Kuru ya da taze yapraklarından çay elde edilmektedir.

Ağız sağlığı için kullanılmıştır. Sıçan ve fareleri uzak tutmak için kilerlere konulmuştur.


Tıp

Çayı ateş tedavisinde, baş ağrısı ve sindirim bozuklukları tedavisinde kullanılır. Kusma engelleyici, spazm çözücü, gaz giderici, idrar söktürücü, onarıcı, uyarıcı ve mide kuvvetlendiricidir. Gövdeden yapılan lapa çürükler üzerinde kullanılır. Yağı antiseptiktir. Yaprakları mide bulantısı, diş ağrısı ve ağız kokusunda kullanılır. Öksürük, soğuk algınlığı, bronşit, astım vakalarında başvurulur. Mentha spicata üst bölümleri ve Tilia tomentosa çiçek ve bırahteleri demlenerek içildiğinde mide bulantısı ve karın ağrısında etkilidir.

Yüksek miktarda tüketilmesinin düşüğe neden olabileceği rapor edilmiştir.


Mentha spicata
Mentha spicata
Mentha spicata
Mentha spicata
Kıvırcık nane
Kıvırcık nane

Kıvırcık nane…

Mentha spicata, genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde antep nanesi, kıvırcık nane, yabani nane, eşek nanesi ve mızraklı nane adları ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.