Bitkiler › Ballıbaba takımı › Ballıbabagiller › Nane › Dere nanesi
Dik ya da yatık gövdeler 40 ila 120 cm uzayabilir. Yapraklar 3 ila 9 cm uzunluğunda ve 10 ila 30 mm genişliğindedir. Bunlar sapsız ya da nadiren saplı, dikdörtgensi eliptik ila dikdörtgensi mızraksı, orta bölümde geniş, tepede sivri, tabanda yüreksi, kenarları dişli ve düzensiz tırtıklıdır. Yaprak ayası pürüzsüz ya da hafifçe buruşuktur.
Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Sulak alanların kenarında görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Dere nanesi adı ile bilinmektedir.
Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar.
900 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adını, Hades’in sevgilisi olan ancak kıskançlık nedeniyle Persephone tarafından nane bitkisine dönüştürülen Kokitoslu Mentha (μίνθη) adındaki nimften almıştır. Bitkinin Hades ile olan ilişkisi nedeniyle cenaze törenlerinde ölülerin kokularını gizlemek için kullanılmıştır. Cinsin Türkçe adı nane Süryanice kaynaklıdır. Tür adı Latince uzun yapraklı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Mentha spicatum, folio longiore”dir. Alttür adı ise Antik Yunanca Typha gibi” anlamına gelir ve alttürün çiçek kurulunun Typha (saz) çiçek kurulunu andırmasına işaret eder.
Sindirim sistemine faydalıdır. Lif oranı yüksek, idrar söktürücü ve kabızlık gidericidir. Frengi tedavisinde köklerinden faydalanılır. Tohumları spazm çözücü ve uyarıcıdır. Güçlü bir yatıştırıcıdır. Tohumları demlenerek terletici olarak kullanılır.




Doğan, Hüseyin (2022). Mentha longifolia subsp. typhoides (Dere nanesi) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/mentha-longifolia-subsp-typhoides/ Erişim tarihi: 7 February 2023