Melilotus (Taşyoncası)

Özet

Melilotus (Taşyoncası) içerdikleri kumarin nedeniyle yaygın olarak tatlı yonca olarak bilinen ve genelde çayırlarda görülen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Melilotus (Taşyoncası) tek ya da iki yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövdeler kazık köklü ve diktir. Yapraklar üç yaprakçıklı, saplı, yaprakçıklar dişli kenarlı, sitipül tabanda yaprak sapına kaynaşık ve kenarı düz ya da dişlidir. Çiçek durumu ince ve uzatılmış bir salkım halindedir. Bırahte minik ve ikincil bırahte mevcut değildir. Çanak uzunlukları eşit olmayan beş adet dişlidir. Taç kalıcı, beyaz ya da genellikle sarı renklidir. Bayrakçık dikdörtgensi yumurtamsı, kanatçıklar darca dikdörtgensi ve kayıkçık genişçe oraksıdır. Yumurtalık sapsız ya da kısa saplı ve 2 ila 8 adet tohum taslaklıdır. Boyuncuk ipliksi, üst bölümde kavisli ve sıklıkla kalıcıdır.

Meyve yumurtamsı ya da küresel, çanaktan hafifçe aşkın ve yüzeyi ağsı ya da buruşuktur. Tohumlar meyve başına 1 ya da 2 adet, genişçe yumurtamsı ev yüzeyi pürüzsüz ya da sivilcelidir. Cinse bağlı türlerde kumarin adı verilen dokuların yaydığı saman ya da çim benzeri bir koku vardır ve bu nedenle tatları acıdır. Bazı otoriteler kumarin varlığını bitkilerin otçul hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak geliştirdiğini düşünmektedir. Cins Afrika ve Avrasya’ya özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bal Lotus’u anlamına gelir. Cins önemli bir nektar kaynağıdır. Lotus ise (burada kastedilen anlamda) baklagillere bağlı gazelboynuzu cinsidir.

Kocaeli’ndeki türler

Melilotus albus

Melilotus albus

Ak taşyoncası

Melilotus indicus

Melilotus indicus

Otuzlu yonca

Melilotus officinalis

Melilotus officinalis

Kokulu yonca