Melilotus albus (Ak taş yoncası)

derleyen:

Tanımı

2,5 metre büyüyebilir. Açık yeşil renkli gövde, yuvarlak ya da hafifçe silindirik, tüysüz ve genellikle dallıdır. Yapraklar 5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli, üç yaprakçıklı, gövde boyunca seyrek biçimde dizilidir. Üst gövdelerde 5 ila 15 cm uzunluğunda, beyaz çiçekli dar salkımlar görülür. Çiçekler 8 mm uzunluğunda, beş beyaz taç yapraklı, beş dişli ve açık yeşil renkli çanaklıdır. Çiçekler küçük, sarkık, tabanda tüpsü ve dış kenarlara doğru geniştir. Tohumluklar siyah ila koyu gri renkli, oval, pürüzsüz ya da hafifçe ağsı ve 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Meyve genellikle 1, nadiren 2 adet sarı renkli tohum barındırır. Bunlar böbrek şekillidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, Avrupa ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ak taş yoncası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bal Lotus’u anlamına gelir. Cins önemli bir nektar kaynağıdır. Lotus ise (burada kastedilen anlamda) baklagillere bağlı gazelboynuzu cinsidir. Tür adı Latince beyaz anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder.

Gıda

Yaprak ve tohumluklar pişirilerek tüketilebilir. Genç sürgünler ve çiçekler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Çiçekli bitki aromatik, gaz giderici ve yumuşatıcıdır. Kurutulmuş çiçekli bitki dış ülserler için merhem olarak kullanılmıştır.

Dikkat

Bilgi

Tohumlarından elde edilen yağ boya ve verniklerde kullanılır. Fare kovucu olarak kullanılmıştır.

Fotoğrafları