Site icon Kocaeli Bitkileri

Melilotus indicus (Otuzlu yonca)

Melilotus indicus

Melilotus indicus: 29/04/2018; İzmit Sahili; 1 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde yayılıcı ya da diktir. Çiçekler 2 ila 3 mm uzunluğundadır. Meyve tüysüz ve 2 ila 3 mm uzunluğundadır. Yapraklar teleksi, üç yaprakçıklıdır. Yaprakçıkların kenarında keskin dişler vardır ve tabanda dardırlar. Çiçeklenme ince, kompakt, 1 ila 2 cm uzunluğundadır. Çanak 1 ila 1,5 mm, taç 2,5 ila 3 mm uzunluğunda ve sarı renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, Avrupa ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Körfez ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Şubat ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde otuzlu yonca ve küçük taş yoncası adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bal Lotus’u anlamına gelir. Cins önemli bir nektar kaynağıdır. Lotus ise (burada kastedilen anlamda) baklagillere bağlı gazelboynuzu cinsidir. Tür adı Latince Hindistan anlamına gelir. Türün yayılış alanına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in India, Africa” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Yapraklar pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Tohumlar ezilerek bağırsak şikayetleri ve infantil ishalin tedavisinde kullanılır. Bitki; iltihap dağıtıcı, yumuşatıcı, sıkılaştırıcı, kuvvetli müshil ve narkotiktir.

Dikkat

Bilgi

Yapraklar böcek kovucudur.

Fotoğrafları

Exit mobile version