Site icon Kocaeli Bitkileri

Melica ciliata (Kirpikli inci)

Melica ciliata

Melica ciliata: 02/02/2024; Bayındırlık; 108 m.; mezarlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

1 metre büyüyebilir. Gövde diktir. Yaprak kılıfları tüpsüdür. Uzun rizomları vardır. Yaprak ayası düz, sert, 5 ila 15 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 mm genişliğindedir. Yaprak yüzeyleri pürüzlü, tüysüz ve tepede daralıcıdır. Bileşik salkım dar, şeritsi ve 4 ila 20 cm uzunluğundadır. Verimli çiçekçikler saplıdır. Hem alt hem de üst dışkavuz omurgasız, zarsı, yumurtamsı, 4 ila 5 mm uzunluğunda ve 5 damarlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar, tarla, dere kenarı ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Körfez ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde kirpikli inci adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca bal anlamına gelir. Bazı buğdaygillerde tatlı bir usare bulunur, atıf muhtemelen bu yöndedir. Tür adı Latince kirpikli anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “petalis exterioribus ciliatis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version