Melanortocarya (Sormuk)

Melanortocarya (Sormuk) hakkında genel bilgiler.

Özet

Melanortocarya (Sormuk) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yapraklarında dikkat çekici beyaz benekler bulunan monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Melanortocarya (Sormuk) genellikle 5 ila 30 cm büyüyebilen kıllı, kılçıklı ve salgılı tüylere sahip tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde yükselici ve tüylüdür. Yapraklar ters yumurtamsı dikdörtgensi ya da dikdörtgensi, küt uçlu, 2 ila 6 cm uzunluğunda ve 0,6 ila 1,5 cm genişliğindedir. Yaprak kenarları düz ya da zayıfça fırfırlıdır. Alt gövde yaprakları saplı iken üst gövde yaprakları dekürenttir. Çiçek durumu terminal talkım halinde olup bırahtelidir ve meyve zamanı uzatılmıştır. Çanak yaklaşık 4 mm uzunluğunda olup yarısından bölünmüştür. Çanak lobları üçgensi ve sivri uçludur. Meyve zamanı çanak 7 ila 11 mm uzunluğa erişmektedir.

Taç mavimsi renkli, 4 ya da 5 mm uzunluğunda, borazansı ve ayası dik yayık olup 3 ila 5 mm çapındadır. Halka tüylüdür. İplikçikler tüpün yabanına yakın bir konuma yerleştirilmiştir. Başçık 0,75 mm uzunluğunda ve içkindir. Fındıkçıklar dik, dikdörtgensi ya da yumurtamsı, 3 ila 4 mm uzunluğunda, 2 mm genişliğinde, kısa havlı, siyah renkli ve parlaktır. Cins Doğu Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca siyah dik meyve anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin meyve rengi ve yapısına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.