Melanortocarya (Sormuk)

Özet

Melanortocarya (Sormuk) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yapraklarında dikkat çekici beyaz benekler bulunan monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Melanortocarya (Sormuk) genellikle 5 ila 30 cm büyüyebilen kıllı, kılçıklı ve salgılı tüylere sahip tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde yükselici ve tüylüdür. Yapraklar ters yumurtamsı dikdörtgensi ya da dikdörtgensi, küt uçlu, 2 ila 6 cm uzunluğunda ve 0,6 ila 1,5 cm genişliğindedir. Yaprak kenarları düz ya da zayıfça fırfırlıdır. Alt gövde yaprakları saplı iken üst gövde yaprakları dekürenttir. Çiçek durumu terminal talkım halinde olup bırahtelidir ve meyve zamanı uzatılmıştır. Çanak yaklaşık 4 mm uzunluğunda olup yarısından bölünmüştür. Çanak lobları üçgensi ve sivri uçludur. Meyve zamanı çanak 7 ila 11 mm uzunluğa erişmektedir.

Taç mavimsi renkli, 4 ya da 5 mm uzunluğunda, borazansı ve ayası dik yayık olup 3 ila 5 mm çapındadır. Halka tüylüdür. İplikçikler tüpün yabanına yakın bir konuma yerleştirilmiştir. Başçık 0,75 mm uzunluğunda ve içkindir. Fındıkçıklar dik, dikdörtgensi ya da yumurtamsı, 3 ila 4 mm uzunluğunda, 2 mm genişliğinde, kısa havlı, siyah renkli ve parlaktır. Cins Doğu Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca siyah dik meyve anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin meyve rengi ve yapısına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler