Melanortocarya obtusifolia (Gök sormuk)

derleyen:

Özet

Melanortocarya obtusifolia (Gök sormuk) genelde ekili arazilerin sınırlarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Melanortocarya obtusifolia (Gök sormuk) halihazırda bazı kaynaklarda Nonea obtusifolia adı ile geçmektedir. 5 ila 30 cm büyüyebilir. Yapraklar ters yumurtamsı dikdörtgensi ila dikdörtgensi, tepede küt, 2 ila 6 cm uzunluğunda ve 0,6 ila 1,5 cm genişliğinde, kenarları düz ya da zayıfça dalgalıdır. Çanak yaklaşık 4 mm uzunluğunda, loblar üçgensi, tepede sivri, meyve zamanı 7 ila 11 mm uzunluğundadır. Taç mavimsi, 4 ila 5 mm uzunluğundadır. İplikçikler tüp tabanlarına yakın, tepecikler 0,75 mm uzunluğundadır. Meyveler dik, dikdörtgensi oval, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğinde, siyah, parlak ve neredeyse pürüzsüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Tarlalar ve bağlarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Kayıt hayli eskidir ve bölge ilgili tarihten sonra yoğun biçiminde yapılaşmıştır. Doğallıkla türün Kocaeli’ndeki varlığı şüphelidir. Görsel Eitan Ferman’ın izni ile kullanılmıştır.

Türkçe adı

Dilimizde gök sormuk adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca siyah dik meyve anlamına gelir ve açık bir şekilde cinsin meyve rengi ve yapısına işaret etmektedir. Tür adı Latince küt yapraklı anlamına gelir ve bu bağlamda türün yapraklarının ucuna dikkat çekmektedir.