Melampyrum arvense (İnek buğdayı)

derleyen:

Tanımı

25 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ve dallıdır. Pembe ve mor bırahteler arasından tüpsü çiçekler görülür. Bununla birlikte genç bırahteler yeşil renklidir ve zamanla renk değiştirirler. Yapraklar mızraksı ve karşılıklı dizilişli ve kısa tırtıklıdır. Bırahteler mızraksı ve uzun tırtıklıdır. Çiçekler iki dudaklı ve 2 ila 2,5 cm uzunluğundadır. Pembe ya da mor çiçekler üzerinde sarı ya da beyaz lekeler görülür. Kapsül dikdörtgensi yumurtamsı ve iki tohumludur. Yarı parazit bir bitkidir ve genelde otların köklerinden beslenir. Eğer besleneceği bir bitki yoksa gelişemez.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, kayalık yamaçlar ve tarlalarda görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde inekbuğdayı, tarla bıldırcın buğdayı ve pişmez adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kara buğday anlamına gelir. Tohumlarının ekmek yapımında kullanılması ve bu ekmeğin daha sonra kararmasına atıftır. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

  1. Bu bitkiyi 2100 rakımda resimledim. Erzurum
    da.

  2. Şırnak ve Hakkari de de gördüm, çayır bicerken otlarla Birlikte çok bictim, yetiştiği alanda başka bitkilere yaşam hakkı vermediğini gördüm.

Görüşünüzü Yazın