Özet
Melampyrum arvense (İnek buğdayı) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Melampyrum arvense (İnek buğdayı) genellikle 25 ila 60 cm büyüyebilen yarı parazit bir bitkidir ve genelde otların köklerinden beslenen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ve dallıdır. Yapraklar 3 ila 7,5 cm uzunluğunda, 1 ila 17 mm genişliğinde, dikdörtgensi eliptik ila şeritsi, kenarları düz ya da üst bölümü dişli, sapsız ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçek durumu başak benzeri, silindirik, bırahteler az teleksi, şeritsi ila ipliksi dişli, krem, pembemsi ila mor renkli, 18 ila 28 mm uzunluğunda ve 7 ila 17 mm genişliğindedir.
Çanak 1 ila 2 cm uzunluğunda, kıllı, tüpü 4 ila 7 mm uzunluğunda ve dişleri 9 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç 16 ila 27 mm uzunluğunda ve beyaz, sarı ya da morumsu pembe renklidir. Boğazı sarı ya da beyaz renkli ve kapalıdır. Tüp 1 ila 2 cm uzunluğunda ve alt dudak kenarları ters dönmüştür. Kapsül dikdörtgensi yumurtamsı, 7 ila 10 mm uzunluğunda, 3 ila 6,5 mm genişliğinde ve iki tohumludur. Eğer besleneceği bir bitki yoksa gelişemez.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, kayalık yamaçlar ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ve Kartepe ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde inekbuğdayı, tarla bıldırcın buğdayı ve pişmez adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kara buğday anlamına gelir. Tohumlarının ekmek yapımında kullanılması ve bu ekmeğin daha sonra kararmasına atıftır. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir ve bu bağlamda türün habitat tercihine işaret eder.
Dikkat
Tohumları zehirlidir.
Bir yanıt yazın