Site icon Kocaeli Bitkileri

Melaleuca citrina (Limon fırçaçalısı)

Melaleuca citrina

Melaleuca citrina: 31/05/2023; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

1 ila 5 metre boylanabilen bir çalıdır. Kabuk sert, lifli ya da kâğıtsıdır, genç bireylerde ise yumuşak ipeksi tüyler görülür. Yapraklar almaşlı dizilişli, 2,5 ila 9 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 2,5 cm genişliğindedir. Bunlar sert, düz, darca yumurtamsı, tabanda doğru daralıcı ve ucu sivri uçludur. Yaprakların her iki yüzeyinde de 7 ila 26 adet dallanıcı belirgin damar izlenir. Çiçekler kırmızı renkli olup dalların ucunda başak halindedir. Başak 4,5 ila 7 cm çapında ve 6 ila 10 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu seksen adede kadar çiçek barındırabilir. Taç yaprak 4 ila 6 mm uzunluğundadır ve zamanla dökülücüdür. 30 ila 45 adet ercik bulunur. İplikçik kırmızı, başçık mor renklidir. Meyveler odunsu ve kupamsı bir kapsüldür, 4,5 ila 7 mm uzunluğunda, 7 mm genişliğindedir ve silindirik bir kümede toplu haldedir. Kapsüller bulundukları gövde ölene kadar kapalı kalır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avustralya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde görülmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde limon fırçaçalısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca siyah beyaz anlamına gelir. Cinse bağlı tanımlanan ilk türün beyaz renkli kabuğunun ateş nedeniyle kararmış olmasına işaret eder. Tür adı Latince limon anlamına gelir. Türün yapraklarının hasar aldığında limon benzeri bir koku yaymasına işaret eder.

Gıda

Yapraklarından çay elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version