Site icon Kocaeli Bitkileri

Medicago × varia (Yaban yoncası)

Medicago × varia

Medicago × varia: 15/09/2023; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

1 metre büyüyebilir. Medicago sativa ve Medicago falcata‘nın doğal melezidir. Gövde yatık ya da yükselen biçimdedir. Yapraklar almaşlı dizilişli, kısaca saplı ve genişçe ters mızraksıdır. Bunlar 1 ila 4 cm uzunluğunda ve 1,3 cm genişliğindedir. Çiçeklenme 10 ila 25 çiçekten oluşan kümeler halindedir. Çiçekler sarı ya da menekşe renklerinde olurlar. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, çayırlar ve tarlalarda görülür. İl genelinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yaban yoncası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince değişken anlamına gelir. Türün çiçek renginin sarı ya da menekşe ya da ikisi bir arada olarak görülmesine işaret eder. × işareti bitki bilim literatüründe bir türün melez/hibrit olduğunu belirtmek için kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version