Özet
Medicago praecox (Erken yonca) genelde denize yakın kumsallar ve kayalık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Medicago praecox (Erken yonca) yükselici, yatık ya da yatık yükselici, 10 ila 20 cm büyüyebilen, tabanda dallı ve seyrekçe basit tüylerle örtülü tek yıllık bir bitkidir. Yaprakçıklar küçük, kağıtsı, dış yüzeyde seyrekçe tüylü iken iç yüzeyde çıplak, 2 ila 7 mm uzunluğunda, 2 ila 5 mm genişliğinde, ters yumurtamsı ila ters yüreksi ve orta dişte kesiktir. Sitipül yumrutamsı ve yırtık ya da derince kesiklidir. Çiçek durumu 1 ya da 2 çiçeklidir ve sapı destekleyici yaprağın sapından daha kısadır. Çiçekler minik olup yaklaşık 2 mm uzunluğundadır. Çanak dişleri tüp ile aynı uzunlukta ve bir diş diğer dişlerden daha büyüktür.
Taç, çanaktan hafifçe daha uzundur. Meyve kısaca silindirik, 2 ila 4 mm yüksekliğinde, dikenli ve basit tüylü ya da nadiren tüysüzce olup erken dönemde çanaktan yanlara doğru çıkıntı yapmaktadır. Meyve 2,5 ila 4 kere sarılır ve 2 ila 4 mm çapındadır. Her bir sarmalın yüzeyinde 8 ila 12 adet belirgin damar vardır. Dikenler kancalı ve yivli olup sarmalın her tarafında yaklaşık on adettir. Meyve başına 3 ila 6 adet kahverengi ve böbreksi tohum bulunmaktadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Güney Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya, Amerika ve Uzakdoğu’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler] Deniz kenarındaki kayalarda ve kumsallarda görülen bitki umumiyetle mart ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 50 metreye kadar olan rakımlarda Derince ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde erken yonca adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince erken gelişen anlamına gelir ve bu bağlamda türün, erken dönemde çiçek açmasına dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın