Özet
Medicago orbicularis (Paralık) genelde yamaçlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Medicago orbicularis (Paralık) genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen yatık ve tek yıllık bir bitkidir. Tüysüz ya da seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar 7 ila 12 mm uzunluğunda ve 10 mm genişliğinde, ters yumurtamsı, tabanda kamamsı ve kenarları dişlidir. Sitipül derince kesikli ve çıplaktır. Taç 2 ila 5 mm uzunluğundadır. Çiçekler sarı renklidir ve 1 ila 5 çiçekten oluşan salkımlar halindedir. Çiçekler 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Çanak dişleri tüp uzunluğundadır. Meyve 10 ila 17 mm çapındadır. Bu meyve 4 ila 6 arası sarmallıdır. Tohumlar üçgensi, sıkıştırılmış, sarmal başına 3 ila 6 adet ve sarı ya da kahverengidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık yamaçlar, tarlalar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde paralık, düğmeli yonca ve teknecik adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince dairesel anlamına gelir ve açık bir şekilde türün meyve yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium cochleatum, fructu nigro hispido”dur.
Gıda
Genç meyveleri tüketilebilir.
Bir yanıt yazın