Site icon Kocaeli Bitkileri

Medicago monspeliaca (Bayır gurniği)

Medicago monspeliaca

Medicago monspeliaca: 04/05/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

3 ila 15 cm büyüyebilir. Gövde yatık ve tabanda dallıdır. Kulakçıklar ok başı gibi ve dişlidir. Yaprakçıklar genişçe ters yumurtamsı kamamsı, üst yarısında minik dişli, 5 ila 13 mm uzunluğunda ve 4 ila 10 mm genişliğindedir. Çiçeklenme 6 ila 18 arası çiçek taşır. Çanak çan biçiminde, 2,5 ila 3 mm uzunluğunda, tırtıkları mızraksı bizsidir ve hafifçe tüpten uzundur. Taç sarı renkli, 4 mm uzunluğundadır. Meyveler şeritsi, ters kıvrık, 7 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğinde, tüylü ya da tüysüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar, tarlalar ve çalılıklarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde bayır gurniği ve som çemenotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince Montpellier, Fransa anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat Monspelii” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version