Site icon Kocaeli Bitkileri

Medicago minima (Gurnik)

Medicago minima

Medicago minima: 30/04/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 25 cm büyüyebilir. Kulakçıklar düz ya da minikçe dişlidir. Yapraklar saplı ve karşılıklı dizilişlidir. Yapraklar üç loblu, yaprakçıklar ters yumurtamsıdır. Gövde ve yaprakçıklar tüylüdür. Çiçekler küçük ve parlak sarı renklidir. Meyvesi sarmal biçimlidir ve olta iğnesine benzeyen uzantıları vardır. Çanak tüylüdür. 9 ila 10 arası ercik görülür. Tohumlar pürüzsüz, zeytin, kahverengi ya da siyah renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, tarlalar ve yol kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gurnik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince küçük anlamına gelir. Türün çiçek boyutuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Medica echinata minima”dır.

Fotoğrafları

Exit mobile version