Site icon Kocaeli Bitkileri

Medicago marina (Sahil yoncası)

Medicago marina

Medicago marina: 28/04/2018; Sarısu; 1 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 20 cm büyüyebilir. Bitkinin tamamı yünsü yapı ile kaplıdır. Kulakçıklar neredeyse düzdür. Yaprakçıklar 8 ila 15 mm uzunluğunda ve 5 ila 8 mm genişliğinde, ters yumurtamsı kamamsı, tepede küt, sivri çıkıntılı ve alt bölümde dişlidir. Çiçek sapı 5 ila 15 arası sayıda çiçek taşır ve sapa eşittir. Çiçekler 7 ila 10 mm uzunluğundadır. Çanak dişleri tüpten daha uzundur. Taç, çanağın iki katı uzunluktadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Deniz kenarında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Şubat ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sahil yoncası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince deniz anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium cochleatum maritimum tomentosum”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version