Site icon Kocaeli Bitkileri

Medicago lupulina (Bitçikotu)

Medicago lupulina

Medicago lupulina: 30/03/2017; Bıçkıdere; 45 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 50 cm büyüyebilir. Çiçek ve yaprak yapısı ile Trifolium ve Melilotus türlerine benzemektedir. Oval biçimli üç yaprakçık görülür, sap kısadır. Merkezdeki yaprakçığın sapı diğerlerine göre daha uzundur. Yaprakçıklar tüylü ve uçlara doğru tırtıklıdır. Küçük sarı çiçekler bulunur. Küçük meyveler olgunlaştıklarına siyah rengini alırlar. Derin kökleri sayesinde uzun süre hayatta kalırlar. Tohumlar temmuz ve eylül aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Asidik toprakları ve gölgeli bölgeleri tercih etmezler. Tırtıllar için önemli bir besin kaynağıdır. Tohumlar ekilmeden önce on iki saat ılık suda bekletilmelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Ortadoğu ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, çayır ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde şerbetçi otu yoncası ve bitçik otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince kurt gibi anlamına gelir. Buradaki atıf, türün çiçek kurulunun Humulus lupulus’un (şerbetçi otu) çiçek kuruluna benzemesine işaret eder.

Gıda

Yaprak ve tohumları pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yatıştırıcı etkisi vardır.

Fotoğrafları

Exit mobile version