Medicago lupulina (Bitçikotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Medicago lupulina (Bitçikotu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Medicago

Karayonca

Tanımı

Medicago lupulina (Bitçikotu) genellikle 15 ila 50 cm büyüyebilen tek, iki ya da kısa ömürlü çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler yatık, yatık yükselici, yükselici ya da dik ve tüysüzce ila yoğun biçimde havlıdır. Sitipüller mzıraksı ve düz ya da düzensiz dişli kenarlıdır. Yaprakçıklar 6 ila 20 mm uzunluğunda, eliptik, ters yumurtamsı, yumurtamsı, baklavamsı ya da dairesel ve kenarları dişlidir. Çiçek durumu silindirik bir baş halinde ve 15 ila 50 adet çiçek taşımaktadır. Çiçek durumu sapı destekleyici yaprak sapından çok daha uzundur. Çanak 1,5 ila 2,5 mm uzunluğunda, çansı, havlı ve dişlerinin uzunlukları farklıdır. Taç sarı renkli ve 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Olgun meyve siyah renkli, 3 mm uzunluğunda ve hafifçe kavislidir. Tohumlar meyve başına tek adet, yumurtamsı ila böbreksi, 1,5 ila 2 mm uzunluğunda ve sarı, yeşil ya da kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, çayır ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde şerbetçi otu yoncası ve bitçik otu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince kurt gibi anlamına gelir. Buradaki atıf, türün çiçek kurulunun Humulus lupulus’un (şerbetçi otu) çiçek kuruluna benzemesine işaret eder.

Gıda

Yaprak ve tohumları pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yatıştırıcı etkisi vardır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir