Tanımı
15 ila 80 cm kadar büyüyebilir. Kulakçık düz ya da alt bölümde dişlidir. Taç çok simetrili, sarı ve tabanda birleşiktir. Beş taç yapraklıdır. Çanak beş lobludur. On ercik görülür. Tek karpel vardır. Çiçek kurulu yoğun çiçekli salkım halindedir. Yapraklar almaşlı dizilişli ve saplıdır. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Kök sistemi oldukça gelişmiştir. Gövde tüysüz ya da seyrek tüylerle kaplıdır. Birçok iklim ve toprak koşuluna adapte olabilir. Kuraklığa nispeten dayanıklıdır. Tuzlu ve alkali toprakları bir dereceye kadar tolere edebilir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar ve çalılıklarda görülür. Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adları
Dilimizde kart yonca adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince orak biçimli anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium sylvestre luteum, siliqua cornuta”dır.
Gıda
Protein, mineral ve vitaminler açısından zengindir. Yoğun otlatma için uygundur. Bal arıları için önemli bir nektar ve polen kaynağıdır.
Fotoğrafları






Görüşünüzü Yazın