Özet
Medicago falcata (Kart yonca) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Medicago falcata (Kart yonca) genellikle 15 ila 80 cm kadar büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler dik ila yükselici, silindirik, dallı ve tüysüz ya da seyrek tüylerle kaplıdır. Sitipüller mzıraksı ila şeritsi mızraksı, tabanı tebersi, ucu sipsivri ve kenarı düz ya da alt bölümde dişlidir. Yaprakçıklar ters yumurtamsı ila şeritsi, 8 ila 15 mm uzunluğunda, 2 ila 5 mm genişliğinde, tabanı kamamsı, ucu yuvarlak, küt ya da sivri ve kenarı testere dişlidir. Çiçek durumu 1 ila 2 cm uzunluğunda, 6 ila 25 adet çiçekli ve küme halindedir. Taç sarı renkli, 6 ila 9 mm uzunluğunda ve bayrakçık ters yumurtamsıdır. Yumurtalık şeritsi ve 2 ila 5 adet tohum taslaklıdır. Meyve oraksı ya da düz, 1 ila 1,5 cm uzunluğunda, 2,5 ila 3,5 mm genişliğinde ve kısa havlıdır. Tohumlar meyve başına 2 ila 4 adet, kahverengi, yumurtamsı eliptik ve 2 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar, kayalık yamaçlar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde kart yonca adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince orak biçimli anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Trifolium sylvestre luteum, siliqua cornuta”dır.
Gıda
Protein, mineral ve vitaminler açısından zengindir. Yoğun otlatma için uygundur. Bal arıları için önemli bir nektar ve polen kaynağıdır.
Bir yanıt yazın