Site icon Kocaeli Bitkileri

Medicago arabica (Benli yonca)

Medicago arabica

Medicago arabica: 02/06/2023; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan

Tanımı

20 ila 40 cm büyüyebilir. Genç dallar seyrekçe tüylü iken olgun dallar tüysüzcedir. Kulakçık derince dişli ya da 6 ila 8 arası sayıda lobludur. Yaprakçıklar genellikle siyah lekeli, 1 ila 2,5 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğinde, kamamsı ya da ters yüreksidir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası sayıda çiçek bulundurur. Çanak 2 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Taç sarı renkli ve 4 ila 5 mm uzunluğundadır. Çiçekler 4 ila 5 mm uzunluğundadır. Meyve küresel ya da disk biçimlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, yol kenarı ve tarlalarda görülür. İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde benli yonca adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Medya anlamına gelir. Roma uygarlığında önemli bir yeri olan Medicago sativa’nın Media bölgesinden Avrupa’ya taşınmış olmasına işaret eder. Bitki geldiği coğrafyanın adı ile anılmıştır. Tür adı Latince Arap anlamına gelir. Türün önceleri Arap yoncası olarak bilinmesine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version