Site icon Kocaeli Bitkileri

Mazus pumilus (Japon mazusu)

Mazus pumilus

Mazus pumilus: 09/06/2022; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

15 cm büyüyebilen bir bitkidir. Çiçekler mor ve beyaz tonlarında olup boğazda sarı lekeler bulunur. Taban yapraklar çiçeklenme döneminde kaybolur yahut birkaç adet rozet halinde görülür. Yaprak ayası ters yumurtamsı kaşıksı ila yumurtamsı ters mızraksı, 2 ila 6 cm uzunluğunda, zarsı ya da kağıtsı, tabanda kamamsı, kenarları kabaca ve düzensiz dişli ya da iki lobüle ayrılmış yahut nadiren neredeyse düzdür. Gövde yaprakları karşılık ya da almaşlı dizilişlidir. Çiçek kurulu gevşektir ve 3 ila 20 arası çiçek taşır. Çiçek sapı 3 ila 12 mm uzunluğundadır. Çanak çan biçiminde, 3 ila 8 mm uzunluğunda, loblar yumurtamsı, tüp ile eşit uzunluğunda ve tepe sivridir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu ve güney Asya’da yayılış gösterir. İlimize hangi yolla geldiğini bilmiyoruz. 15-20 bireyden oluşan bir koloni halinde gördük. [HaritaHerbaryum] Sulak alanlar ve dere kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde japon mazusu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Yunanca meme anlamına gelir. Tacın dudağındaki belirgin iki çıkıntıya işaret eder. Tür adı Latince cüce anlamına gelir. Türün mütevazı boyutuna işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version