Mauranthemum paludosum (Sürünücü margrit)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Mauranthemum paludosum (Sürünücü margrit) dayanıklı yapısı nedeniyle anavatanı dışında bahçe ve mezarlıklara yaygın olarak ekilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Mauranthemum

Margrit

Tanımı

Mauranthemum paludosum (Sürünücü margrit) halihazırda bazı kaynaklarda Leucanthemum paludosum adı ile geçmektedir. Genellikle 15 ila 25 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ve genellikle tabana yakın bölümde dallıdır. Yapraklar sap üzerinde, almaşlı dizilişli, yeşil renkli, sert, derimsi, yaprak ayası 12,5 ila 35 mm uzunluğunda ve 3 ila 12 mm genişliğindedir. Dilsi çiçekçikler 6 ila 12 mm uzunluğunda olup taç beyaz renklidir. Tüpsü çiçekçiklerin tacı sarı renklidir. Filariler kalıcıdır. Kapçık 2 ila 3 mm uzunluğundadır. Sorguç mevcut değildir. Çiçekler güneşli havalarda açılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak İspanya ve kuzeybatı Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde popüler bir süs bitkisidir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] İlimizde mezarlıklar, yol kenarı ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sürünücü margrit adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Mauri çiçeği anlamına gelir. Mauri (Mauretania), İspanya’nın karşısındaki Afrika topraklarının Roma dönemindeki adı olup, cinsin bu bölgede endemik olmasına işaret eder. Tür adı Latince bataklık anlamına gelir ve açık bir şekilde türün habitat tercihine işaret eder.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir