Site icon Kocaeli Bitkileri

Matthiola sinuata (Oyalı şebboy)

Matthiola sinuata

Matthiola sinuata: 22/04/2023; Bağırganlı; 20 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Matthiola sinuata (Oyalı şebboy) genelde deniz kıyısındaki kayalık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Matthiola

Şebboy

Tanımı

Matthiola sinuata (Oyalı şebboy) genellikle 40 ila 60 cm büyüyebilen iki yıllık bir bitkidir. Tabanda odunsudur. Gövde diktir. Yapraklar beyaz yünlü, alt yapraklar dişli ila az teleksi, üst yapraklar düzdür. Çanak yaprak 8 ila 12 mm uzunluğundadır. Meyveler sıkıştırılmış, 12 cm uzunluğunda, sarı ya da siyah salgılı ve hafifçe kavislidir. Yoğun ve beyaz yünlüdür. Çiçekler 1,7 ila 2,5 cm uzunluğunda, lavanta ya da pembe renkli ve kokuludur. Tepecik boynuzsuzdur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde oyalı şebboy adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 12 Mart 1501 – 1577 yılları arasında yaşamış İtalyan doğa bilimci Pietro Andrea Mattioli’ye adanmıştır. Kutsal Roma İmparatorluğu’nda saray doktoru olan bilim insanı döneminde etkili olmuş çok sayıda botanik eserinin yanısıra zehirli bitkilerin etkilerini mahkumlar üzerinde denemesi ile de bilinmektedir. Dilimizdeki şebboy kelimesi Farsça orijinlidir ve gece kokan anlamına gelir. Tür adı Latince yılankavi anlamına gelir ve açık bir şekilde taban yapraklarının kavisli/dalgalı olmasına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version