Matthiola (Şebboy)

Özet

Matthiola (Şebboy) gösterişli ve kokulu çiçeklere sahip olmaları nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Matthiola (Şebboy) tek ya da çok yıllık otlar ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Tüyler dallı ya da basit ve salgılıdır. Yapraklar bölünmemiş ya da az teleksi olup taban yaprakları saplı ve rozet halinde ya da değildir. Çiçek durumu bırahtesiz ve birkaç gösterişli çiçekli olup meyve zamanı uzamaktadır. Çiçek sapı meyve zamanı dik ya da yayıktır. Çanak yapraklar dik ve keseciklidir. Taç yapraklar mor, menekşe, beyaz ya da sarı renkli ve belirgin biçimde pençelidir. Ercik altı adettir. İplikçikler serbest, ortadaki genişletilmiş ve yanal olan şeritsidir. Başçık sipsivri uçludur. Yumurtalık şeritsidir. Meyve şeritsi ve silindiriktir. Tohumlar tek sıra halinde, neredeyse dairesel, sıkıştırılmış ve sıklıkla kanatlıdır. Cins Avrasya ve Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Bitki sonsuz güzelliği simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 12 Mart 1501 – 1577 yılları arasında yaşamış İtalyan doğa bilimci Pietro Andrea Mattioli’ye adanmıştır. Kutsal Roma İmparatorluğu’nda saray doktoru olan bilim insanı döneminde etkili olmuş çok sayıda botanik eserinin yanısıra zehirli bitkilerin etkilerini mahkumlar üzerinde denemesi ile de bilinmektedir. Dilimizdeki şebboy kelimesi Farsça orijinlidir ve gece kokan anlamına gelir.

Kocaeli’ndeki türler

Matthiola fruticulosa

Matthiola fruticulosa

Kum şebboyu

Matthiola sinuata

Matthiola sinuata

Oyalı şebboy