Maresia nana (Yanal ot)

derleyen:

Özet

Maresia nana (Yanal ot) genelde bahar aylarında çiçek açan ve deniz kenarındaki kumsallarda görülen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Maresia

Yanalot

Tanımı

Maresia nana (Yanal ot) genellikle 5 ila 15 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Bitki büyük yıldızsı tüylerle birlikte ağarmış bir görünüme sahiptir. Gövde kısaca havlı ve dallıdır. Yapraklar dikdörtgensi yumurtamsı, kenarları düz ila dalgalı dişli ve ağarmıştır. Taban yaprakları saplıdır. Gövde yaprakları neredeyse sapsızdır. Çiçekler saplı ya da sapsızdır. Çanak yapraklar 2 ya da 2,5 mm uzunluğunda ve tabanda hafifçe keseciklidir. Taç yapraklar pembe, menekşe ya da leylak renkli, 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Çiçek sapı çiçek zamanı çok kısa iken meyve zamanı 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Meyve yoğun biçimde yıldızsı tüylü, 2,5 ila 3 cm uzunluğunda ve silindiriktir. Tepecik top başlıdır. Tohumlar çok küçüktür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasından Afganistan’a kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda Derince ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yanalot adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1826-1900 yılları arasında yaşamış Fransız bitki bilimci Paul Marés’e adanmıştır. Tür adı Latince cüce anlamına gelir. Türün hayli küçük olan gövdesine işaret eder.

Fotoğrafları