Özet
Malva trimestris (Pamuk çiçeği) genelde deniz kenarında görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Malva trimestris (Pamuk çiçeği) halihazırda bazı kaynaklarda Lavatera trimestris olarak geçer. Genellikle 120 cm uzunluğa ve 45 cm genişliğe erişebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde seyrekçe kıllı tüylüdür. Yapraklar yeşil, dairesel, 2,5 ila 7 c uzunluğunda, uzak yapraklar darca 5 ila 7 arası sayıda elsi loblu, kenarları dişli, ucu sivri, sipsivri ya da küttür. Kulakçık darca üçgensi ve 2 ila 6 mm uzunluğundadır. Yaprak sapı 1 ila 7 cm uzunluğundadır. Çiçekler gövde ucunda belirir ve saplıdır. Çiçek sapı 2 cm uzunluğundadır. Çiçekler gösterişli, hunimsi, beyaz ila pembe renkli ve vişne çürüğü damarlıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarı, kumlu bölgeler ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde pamuk çiçeği, gül hatmi ve ova saracağı adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca yumuşak anlamına gelir. Cinsin rahatlatıcı etkilerine işaret eder. Cins adı için hem Dioscorides hem de Theophrastus malakhe (μαλάχη) kelimesini kullanmakta olup, kelime Latinceye malva olarak geçmiştir. Tam olarak Türkçedeki ebegümeci kelimesinin karşılığıdır. Tür adı Latince üç aylık anlamına gelir ve bu bağlamda bitkinin tohumdan çiçek açma zamanına kadar geçen süreyi ifade etmektedir.
Gıda
Erken dönemdeki yaprakları pişirilerek tüketilebilir.
Bir yanıt yazın