Malva parviflora (Mülkek)

derleyen:

Tanımı

Gövde yükselici ve seyrekçe yıldızsı cılız tüylüdür. Yapraklar dairsel, sığca 5 ila 7 arası loblu, kütdişli ve alt yüzeyinde seyrekçe cılız tüylüdür. Çiçekler yaprak koltuklarında görece sıkı demetler halinde belirir. Çanak yaprak genişçe üçgensi ve meyve zamanı büyüme eğilimindedir. Taç yapraklar çıplak ve beyaz ya da pembe renklidir. Çiçek sapı meyve zamanı yayılıcıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarla, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde mülkek adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yumuşak anlamına gelir. Cinsin rahatlatıcı etkilerine işaret eder. Cins adı için hem Dioscorides hem de Theophrastus malakhe (μαλάχη) kelimesini kullanmakta olup, kelime Latinceye malva olarak geçmiştir. Tam olarak Türkçedeki ebegümeci kelimesinin karşılığıdır. Tür adı Latince küçük çiçekli anlamına gelir. Türün cins özelinde çiçek boyutuna işaret eder.

Gıda

Yaprakları ve olgun olmayan tohumları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yaprakları salatalara eklenir.

Tıp

Yumuşatıcıdır. Yara ve çıbanlara lapa halinde uygulanır. Yapraklar kaynatılarak kepek giderici olarak kullanılır.

Bilgi

Bitkiden krem, sarı ve yeşil boya elde edilir.

Fotoğrafları