Site icon Kocaeli Bitkileri

Malva nicaeensis (İlmikotu)

Malva nicaeensis

Malva nicaeensis: 18/05/2021; Yenikent; 138 m.; bahçe. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

60 cm büyüyebilir. Yapraklar 12 cm genişliğinde ve kenarları boyunca lobludur. Çiçekler yaprak koltuklarında çıkar, taç yapraklar pembemsi ya da açık mor renkli olup 1 cm uzunluğundadır. Ekçanak bölümleri dikdörtgensidir. Çanak yapraklar genişçe üçgensi ve 2 mm uzunluğundadır. Meyve disk biçiminde ve birkaç bölümlüdür. Tohumlar temmuz ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarla, tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ilmik otu, ebegömeci, ebegömeç ve ebegümeci adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yumuşak anlamına gelir. Cinsin rahatlatıcı etkilerine işaret eder. Cins adı için hem Dioscorides hem de Theophrastus malakhe (μαλάχη) kelimesini kullanmakta olup, kelime Latinceye malva olarak geçmiştir. Tam olarak Türkçedeki ebegümeci kelimesinin karşılığıdır. Tür adı Latince Nice, Fransa anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.

Gıda

Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Migrenli baş ağrısının tedavisinde kaynatılarak kullanılır. Isıtılmış yapraklar ağrının giderilmesi için baş veya mideye uygulanmıştır. Özellikle çocuklarda ateş tedavisinde kökler kaynatılarak kullanılmıştır. Yaprakları ağrı gidericidir. Ayrıca ülser, kadın hastalıkları, romatizma ve öksürük tedavisinde kullanılır.

Bilgi

Bitkiden ve tohum başlarından krem, sarı ve yeşil boyalar elde edilebilir. Kökler kaynatılarak saç durulamasında kullanılmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version