Site icon Kocaeli Bitkileri

Malope malacoides (Köynik)

Malope malacoides

Malope malacoides: 19/05/2019; Çayırova; 15 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

45 cm büyüyebilir. Gövde odunsu, yükselici ya da dik, kıllı ila neredeyse tüysüzdür. Yapraklar dikdörtgensi mızraksı, küt, iki kere dişli, üst bölümde tüysüz, özellikle damarların altı boyunca kıllıdır. Çiçekler yaprak koltukları üzerinde tektir. Ekçanak bölümleri yüreksi üçgensidir. Çanak yapraklar mızraksı, kıllı kirpikli, 11 ila 16 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar pembe renkli, 22 ila 40 mm uzunluğundadır. Merikarp 2,6 ila 3 mm uzunluğunda ve 2 ila 2,3 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita] Kayalık yamaçlar, tarlalar ve çalılıklarda görülür. Karamürsel ve Çayırova ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde köynik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca elma gibi anlamına gelir. Cinsin meyve yapısına işaret eder. Bununla birlikte doğrudan, Latince ebegümeci anlamına gelen malakhe kelimesinden türetilmiş olması da muhtemeldir. Tür adı Antik Yunanca Malva gibi anlamına gelir. Türün Malva (ebegümeci) cinsi ile olan benzerliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Malva betonicae folio”dur.

Etimoloji

Dioscorides 3-147: Yabani bir ebegümeci türüdür. Yaprakları mineçiçeği yaprakları gibi bölünmüş, kabuğu keneviri andıran, çiçeği güle benzeyen ve beyaz köklü bir bitkidir. Su ya da şarapla içilirse dizanteri ve fıtığı tedavi eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version