Malcolmia maritima (Deniz şebboyu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Malcolmia maritima (Deniz şebboyu) deniz kenarına özgü olmakla birlikte başka bölgelerde de yetiştirilebilen meşhur bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Malcolmia

Ekinteresi

Tanımı

Malcolmia maritima (Deniz şebboyu) genellikle 15 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ve basit ya da ıraksak olarak dallıdır. Taban ve ortadaki gövde yaprakları 4 ila 5 cm uzunluğunda, 0,5 ila 1 cm genişliğinde, dikdörtgensi ila mızraksı, tüylü, tabanı daralıcı ila kamamsı, kenarları düz ya da dişli ve kısa saplıdır. Çiçek durumu 5 ila 25 adet çiçekli olup eksen zikzaklı değildir. Çiçek sapı meyve zamanı yükselici, 4 ila 15 mm uzunluğunda, düz ve meyve zamanı daralıcıdır. Çanak yapraklar 6 ila 19 mm uzunluğunda ve şeritsi ya da mızraksı ila darca dikdörtgensidir.

Taç yapraklar 12 ila 25 mm uzunluğunda, 6 ila 9 mm genişliğinde, ters yumurtamsı ila yumurtamsı, mor, beyaz ya da pembe renkli, uçta derin girintili, kabzalı ve tırnak çanak yapraklardan daha uzundur. Meyve 3 ila 8 cm uzunluğunda, 1 ila 2 mm genişliğinde, şeritsi, tespihsi ve yayık yükselicidir. Tepecik derince iki loblu ve sipsivri uçludur. Tohum 1 ila 2 mm uzunluğunda, dikdörtgensi, kahverengi ve kanatlı ya da kanatsızdır. Çiçekler kokuludur. Yetiştirilmesi hayli kolaydır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar’da yayılış gösterir ancak günümüzde Akdeniz havzasında doğallaşmıştır. [HaritaSinonimler] Deniz kenarında görülmekle birlikte diğer bölgelerde de kolaylıkla yetiştirilebilen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kum şebboyu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1798 yılında ölen İngiliz bahçıvan William Malcolm’a adanmıştır. Dilimizdeki şebboy kelimesi Farsça orijinlidir ve gece kokan anlamına gelir. Tür adı Latince denizde anlamına gelir ve açık bir biçimde türün habitat tercihinin deniz kıyısı olmasına işaret etmektedir. Özgün tanımda bu: “Habitat in Europae australis maritimis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir