Site icon Kocaeli Bitkileri

Maclura pomifera (Ayı dutu)

Maclura pomifera

Maclura pomifera: 07/10/2020; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

8 ila 15 metre büyüyebilir. Kökleri kalın, etli ve parlak turuncu kabuk ile kaplıdır. Gövde kabuğu koyu renkli ve kabukludur. Yapraklar almaşlı dizilişli olup 90 ila 120 cm uzunluğundaki sürgünlerde belirir. Yapraklar 8 ila 13 cm uzunluğunda ve 5 ila 8 cm genişliğinde, koyu yeşil, üst yüzeyi parlak, alt yüzeyi soluk yeşil renklidir. Sonbaharda bu yapraklar parlak sarı rengine döner. İki evcikli bir türdür, dişi ve erkek çiçekler farklı ağaçlarda bulunur. Erkek çiçekler soluk yeşil renklidir. Meyve küresel, çıkıntılı, 8 ila 15 cm çapında ve olgunlaştığında parlak sarı kahverengidir. Meyve kesildiğinde yapışkan beyaz bir sıvı sızdırır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, yol kenarı ve dere kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ayıdutu, yalancı portakal, avlu ağacı, ayı elması ve hint portakalı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 27 Ekim 1763 – 23 Mart 1840 tarihleri arasında yaşamış İskoç jeolog William Maclure’a adanmıştır. Tür adı Latince meyve taşıyan anlamına gelir. Türün oldukça büyük birleşik meyvesine işaret eder.

Tıp

Kök demlenerek göz rahatsızlıklarında kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Erozyon kontrolünde kullanılır. Amerikalı yerliler yaylarını dallarından yaparlar. Ağaçtan sarı turuncu boya elde edilir. Meyveler böcek kovucu olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version