Özet
Lythrum hyssopifolia (Aklarotu) genelde sulak alanların civarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Lythrum hyssopifolia (Aklarotu) genellikle 10 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler dik ila yükselici, tabandan dallı, yapraksı, alt bölümde odunsu, üst bölümde dört köşeli, sıklıkla kırmızımsı yeşil renkli ve çıplaktır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, sapsız, mızraksı ila yumurtamsı mızraksı, 5 ila 15 mm uzunluğunda, 2 ila 4 mm genişliğinde, tabanı yuvarlak, hafifçe kavrayıcı, ucu küt ila sivri ve kenarı düzdür. Çiçekler koltuklarda 1 ya da 2 adettir. İkincil bırahteler şeritsi ve miniktir. Çiçekler sapsız ya da çok küçük saplıdır. Çanak tüpü 5 ila 6 mm uzunluğunda, 12 kabarık çizgili, dişleri 1 mm uzunluğunda, geniş biçimde üçgensi, ekçanak dik ve çanak yaprakları aşmaktadır. Taç yapraklar mor renkli, ters mızraksı ve 6 ila 9 mm uzunluğundadır. Kapsül 4 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası, Avrupa ve Batı Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde aklar otu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kanlı anlamına gelir. Cinsin çiçek rengine ve ayrıca kanama durdurucu özelliklerine işaret etmektedir. Tür adı Latince Hyssopus yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarının Hyssopus officinalis (zufaotu) yapraklarına benzemesine dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Salicaria hyssopi folio latiore”dir.
Bir yanıt yazın