Lysimachia dubia (İkiz kargaotu)

derleyen:

Tanımı

30 ila 110 cm büyüyebilir. Gövde diktir, üst yarısı dallı, çıkıntılıdır. Dallar yükselicidir. Genç sürgünler salgılıdır. Yapraklar almaşlı ya da karşılıklı dizilişli, üst yüzeyi salgılı çilli, 30 ila 80 mm uzunluğunda ve 10 ila 30 mm genişliğinde, eliptik mızraksı ya da eliptik yumurtamsı, tepede sivri ya da küt, tüysüz, düz; üst yapraklar şeritsi mızraksı, 40 ila 60 mm uzunluğunda ve 3,5 ila 7,5 mm genişliğindedir. Başak terminal, dik, üst bölümde yoğun, alt bölümde gevşek çiçeklidir. Çiçekler pembe renklidir. Bırahte 3 ila 4 mm uzunluğunda, şeritsi mızraksıdır. Çiçek sapı 1,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Çanak çan biçiminde ve 4,5 mm uzunluğundadır. Taç 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Kapsül 3 ila 3,5 mm genişliğinde, küreseldir. Tohumlar 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Nemli bölgeler ve ormanlık alanlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde ikiz kargaotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Büyük İskender’in çağdaşı Trakyalı kral Lisimahos onuruna adlandırılmıştır. Kızgın bir boğa tarafından kovalanan kral, hayvanı bir kargaotu ile sakinleştirerek saldırısından korunmuştur. Bitkinin kanama durdurucu ve büzücü özelliklerini ilk defa keşfeden de odur. Tür adı Latince şüpheli anlamına gelir. Tür Lysimachia atropurpurea ile hayli yakındır. Tür için önerilen iki kargaotu adı muhtemelen dubia epiteti ile ilgilidir ancak üstte de değindiğimiz gibi buradaki dubia şüpheli anlamında kullanılmıştır.

Fotoğrafları