Site icon Kocaeli Bitkileri

Lycopus exaltatus (Az kurtayağı)

Lycopus exaltatus

Lycopus exaltatus; 25/08/2023; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

80 ila 150 cm büyüyebilir. Gövde dik ve dallıdır. Yapraklar derince dişli ve yumurtamsıdır. Alt yapraklar 5 ila 12 cm uzunluğunda ve 2 ila 7 cm genişliğinde ve genellikle kısa tüylüdür. Halkalar 15 ila 30 arası çiçeklidir. Çiçekler beyazımsı ve genellikle kırmızı lekelidir. Çanak dişleri genellikle tüple aynı uzunluktadır. Taç beyaz renklidir. Çiçekler 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Meyveler çanakla aynı uzunluktadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. P. H. Davis, türün Türkiye’deki varlığının şüpheli olduğunu belirtmiştir. Teşhisimizi doğru ise Türkiye’de yayılış gösterdiği kanıtlanmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanların kenarında görülür. İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde az kurtayağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kurt ayağı anlamına gelir. Cinsin yaprak yapısına işaret eder. Tür adı Latince yükseltilmiş anlamına gelir. Türün gövde uzunluğuna işaret eder. Özgün tanımda bu “caulis humanae altitudinis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version