Site icon Kocaeli Bitkileri

Lycopodium clavatum (Kurt pençesi)

Lycopodium clavatum

Lycopodium clavatum

Tanımı

1 metre uzayabilir. Gövde çok dallıdır ve sarmal biçimde dizilmiş küçük mikrofil yapraklarla kaplıdır. Bunlar 3 ila 5 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir. Spor konilerini taşıyan dallar dikleşir ve yaklaşık 15 cm uzunluğa erişirler. Spor konileri yeşil ila sarı arası renktedir, 2 ila 3 cm uzunluğunda ve 5 mm genişliğindedir. Çiçek açmaz ya da tohum üretmez; sporlar yoluyla çoğalır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Amerika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık ve ormanlık alanlarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Sporlar temmuz ve eylül ayları arasında olgunlaşır. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kurt pençesi, kibrit otu, çam otu ve kurt ayağı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kurt ayağı anlamına gelir. Cinsin dal uçlarının kurt patisini andırmasına işaret eder. Tür adı Latince çomaksı anlamına gelir. Clavatum bir bitki bilim terimidir ve yukarı gidildikçe kalınlaşan yapıları tanımlar. İkili adlandırma öncesi adı “Muscus terrestris clavatus”tur.

Tıp

Kaynatıldığında analjezik, antiromatizmal, gaz giderici, hafif idrar söktürücü ve toniktir. Üriner ve böbrek bozuklukları, romatizmal artrit, kataral sistit, gastrit tedavisinde dahili olarak kullanılır. Haricen deri hastalıklarına ve tahrişlerine uygulanır. Sporlar kaşıntı giderici, kan toplanması engelleyici ve idrar söktürücüdür. Sporlar burun kanamasını durdurmak için solunur.

Dikkat

Bilgi

Sporları suyu iter ve bu nedenle birbirine yapışması istenmeyen nesnelerin arasına konulur. Sporları hayli yanıcıdır ve bu nedenle havai fişek yapımında kullanılırdı.

Exit mobile version