Özet
Lycium barbarum (Atlangaç) genelde bahçe sınırlarına dikilen ve bahar ortasından güz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Lycium barbarum (Atlangaç) genellikle 1 ila 3 metre büyüyebilen bir bitkidir. Yapraklar almaşlı dizilişli ya da üçe kadar demetler halinde sıralıdır. Yapraklar yeşil, taze iken hafifçe etli, genellikle mızraksı ve zaman zaman yuvarlak uçludur. Küme halindeki yapraklar 2,5 cm, almaşlı dizili yapraklar 5,5 cm kadar uzamaktadır. Çiçekler yaprak koltuklarında 1 ila 3 adettir. Çiçek sapı 6 ila 15 mm uzunluğundadır. Meyve parlak turuncu kırmızı renkli olup elipsoittir.
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Çin’e özgüdür ancak günümüzde meyveleri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Bahçe, yol kenarı ve çitlerde görülen bitki umumiyetle nisan ve kasım ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde atlangaç ve kurt üzümü adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca Likya anlamına gelir. Antikçağ’da Anadolu’da bir bölgenin adıdır ve cins Antikçağ’da bu bölgenin adı ile bilinirdi. Tür adı Latince Barbaricum anlamına gelir. Bitkinin Antikçağ’da Pakistan’daki Barbarikon limanı üzerinden batıya ihraç edilmesine işaret eder.
Gıda
Meyveleri çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Sadece tamamen olgunlaşmış meyveler tüketilmelidir. Genç sürgünler pişirilerek tüketilebilir.
Tıp
Meyveler kaynatılarak kan basıncını ve kan kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılır. Esas olarak karaciğer ve böbrekler üzerinde etkilidir. Meyveler, yüksek tansiyon, diyabet, zayıf görme, baş dönmesi, bel ağrısı, iktidarsızlık ve menopoz şikayetlerinin tedavisinde dahili olarak alınır. Ayrıca kök kabuğu antibakteriyeldir. Bitki idrar söktürücü ve müshil etkilidir. Yapraklarından çay elde edilir.
Bir yanıt yazın