Lycianthes rantonnetii (Çılgın kız)

derleyen:

Özet

Lycianthes rantonnetii (Çılgın kız) genelde bahçe sınırlarına dikilen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Solanales

Patlıcan takımı

Solanaceae

Patlıcangiller

Lycianthes

Patatesçalısı

Tanımı

Lycianthes rantonnetii (Çılgın kız) genellikle 3 metre boylanabilen ve 2 metre genişleyebilen çalımsı bir bitkidir. Gövde ince ve erken dönemde kısa havlıdır. Yapraklar düz ya da hafifçe dalgalı kenarlı ve sipsivri uçludur. Çiçekler terminal ya da koltuklarda, küme ya da birkaç adet ya da nadiren tektir. Çiçek sapı tabana yakın bölümde eklemlidir. Çanak kesik, 1 ila 5 adet küçük ya da kalkansı uç dişli ve 1 ila 5 adet tabanda kalkansı ya da şişliklidir. Taç koyu menekşe mavi ya da mor mavi ila pembe renkli, boğazı açık krem sarı renkli ve 3,5 ila 4 cm çapındadır. Ercik kalındır. İplikçik tabanı seyrekçe havlıdır. Meyve kırmızı renkli, 2,5 ila 3 cm çapında ve yürek biçimindedir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi nedeniyle dünyanın büyük bölümünde dikilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Derince ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde çılgın kız, patates çalısı ve mavi çalı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Lycium çiçekli anlamına gelir ve başka bir patlıcangiller cinsi olan Lycium cinsi ile benzerliğine işaret eder. Tür 1797-1871 yılları arasında yaşamış Fransız bahçevan Barthélémy Victor Rantonnet‘a adanmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.