Luzula sylvatica (Meşe luzulu)

derleyen:

Tanımı

30 ila 80 cm büyüyebilir. Rizomlar kalın ve dallıdır. Parlak yeşil renkli yapraklar grup halinde, düz, şeritsi, 10 ila 30 cm uzunluğunda ve 1 cm genişliğindedir. Yapraklar kış boyunca yeşil ya da yeşilimsi kalırlar. Tepal 3 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Çiçekler 3 ila 4 arası sayıdaki gruplar halindedir. Çiçek örtüsü bölümleri 3 ila 4,5 mm uzunluğunda, darca yumurtamsı ve açık kahverengi ila kestane renklidir. Kapsül 3 ila 4 mm uzunluğunda, oval ve kırmızımsı kahverengidir. Popüler bir süs bitkisidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da doğal olarak yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Yamaçlar, dere kenarı ve ormanlık alanlarda görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde meşe luzulu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince parlak anlamına gelir. Bitkilerin sabahları şebnem düştüğünde parlamalarına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan luzulotu, bilimsel adından çıkarılmıştır. Tür adı Latince ormanda anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.

Fotoğrafları