Luzula forsteri (Gevşek luzul)

derleyen:

Tanımı

Yığınsı ve uzunlamasına rizomlu bir bitkidir. Gövde 15 ila 30 cm uzunluğunda, genellikle kırmızımsı taban kılıfı ile 1 ila 3 arası tabana yakın ve 2 ila 3 arası gövde yapraklıdır. Yapraklar 1,5 ila 4 mm genişliğinde, taban ve kenarlarda tüylüdür. Çiçek kurulu gevşek, dik ve yayık dallıdır. Çiçekler 5 ila 35 arası sayıda ve dalların sonunda görülür. Çiçek örtüsü bölümleri 3,5 ila 4,5 mm uzunluğunda, neredeyse eşit, yumurtamsı, yukarı doğru darca sivrilen, sipsivri, yırtık, kahverengi ya da kestane renkli, geniş kuruzarsı kenarlıdır. Başçık 0,9 ila 1,2 mm uzunluğundadır. Kapsül çiçek örtüsüne eşit ya da hafifçe ondan daha uzundur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da doğal olarak yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Yamaçlar, dere kenarı ve ormanlık alanlarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gevşek luzul adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince parlak anlamına gelir. Bitkilerin sabahları şebnem düştüğünde parlamalarına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan luzulotu, bilimsel adından çıkarılmıştır. Tür 1765–1849 yılları arasında yaşamış İngiliz bitki bilimci Edward Forster’a adanmıştır.

Fotoğrafları