Site icon Kocaeli Bitkileri

Lupinus gussoneanus (Domuz baklası)

Lupinus gussoneanus

Lupinus gussoneanus: 28/04/2018; Bağırganlı; 20 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Lupinus micranthus adı ile geçmektedir. 10 ila 40 cm büyüyebilir. Yünlü bir bitkidir ve tüy örtüsü sarımsı kahverengidir. Yaprakçıklar 15 ila 70 mm uzunluğunda ve 5 ila 15 mm genişliğinde, ters yumurtamsı, mukronat, üst ve alt yüzeyleri tüylüdür. Salkım 5 ila 12 cm uzunluğunda, alt çiçekler almaşlı dizilişli, üst çiçekler ise düzensiz dairesel dizilişlidir. Çiçek sapı 3 ila 8 mm uzunluğundadır. Çanak üst dudağı iki parçalı, alt dudak ise derince üç dişlidir. Taç 10 ila 14 mm uzunluğunda, mavi renkli ve beyaz lekelidir. Meyve 30 ila 50 mm uzunluğunda ve 10 ila 12 mm genişliğinde, 3 ila 4 tohumlu, yoğun biçimde kahverengi yünlüdür. Tohum pürüzsüzdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayır, deniz kenarı ve tarlalarda görülür. Gebze ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde domuz baklası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kurt gibi anlamına gelir. Kumlu toprağı geliştirmek ve yabani otlarla mücadelede kullanılmasına atfen. Latince “lupus” kelimesi kurt anlamına geldiği gibi, yutmak, yırtıcı, israf karşıtı gibi anlamlara da gelir. Diğer bir görüş ise, antikçağda bitkilerin kurt gibi doymak bilmez bir şekilde toprağı sömürdüklerine inanılması ile ilgilidir. Tür 8 Şubat 1787 – 14 Ocak 1866 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitkibilimci Giovanni Gussone‘a adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version