Özet
Lupinus gussoneanus (Domuz baklası) genelde düşük rakımlardaki çayırlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Lupinus gussoneanus (Domuz baklası) halihazırda bazı kaynaklarda Lupinus micranthus adı ile geçmektedir. Genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Yünlü bir bitkidir ve tüy örtüsü sarımsı kahverengidir. Yaprakçıklar 15 ila 70 mm uzunluğunda ve 5 ila 15 mm genişliğinde, ters yumurtamsı ya d dikdörtgensi, mukronat, üst ve alt yüzeyleri tüylüdür. Çiçek durumu 5 ila 12 cm uzunluğundadır. Alttaki çiçekler almaşlı dizilişli iken üstteki çiçekler ise düzensiz halkavi dizilişlidir. Çiçek sapı 3 ila 8 mm uzunluğundadır. Çanak üst dudağı iki parçalı ve alt dudak ise derince üç dişlidir. Taç 10 ila 14 mm uzunluğunda, mavi renkli ve beyaz lekelidir. Meyve 30 ila 50 mm uzunluğunda ve 10 ila 12 mm genişliğindedir. 3 ila 4 adet tohum taşıyan meyve yoğun biçimde kahverengi yünlüdür. Tohumlar pürüzsüzdür.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayır, deniz kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde domuz baklası adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince kurt gibi anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kumlu toprakları iyileştirmeleri ve yabani otlarla mücadelede kullanılmalarına işaret etmektedir. Latince “lupus” kelimesi kurt anlamına geldiği gibi, yutmak, yırtıcı, israf karşıtı gibi anlamlara da gelir. Diğer bir görüş ise, antikçağda bitkilerin kurt gibi doymak bilmez bir şekilde toprağı sömürdüklerine inanılması ile ilgilidir. Tür 8 Şubat 1787 – 14 Ocak 1866 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitkibilimci Giovanni Gussone‘a adanmıştır.
Bir yanıt yazın