
Dolaşım
Bitkiler › Bakla takımı › Baklagiller › Acıbakla
Genel bilgiler
Tek yıllık ve kıllı otlardan oluşan bir cinstir. Yapraklar parmaksıdır. Çiçek kurulu salkım halinde, çiçekler almaşlı ya da dairesel dizilişlidir. Çanak iki dudaklı ve 4 ila 5 dişlidir. Cins özellikle Amerika kıtası olmak üzere dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir.
Etimoloji
Cins adı Latince “kurt gibi” anlamına gelir. Kumlu toprağı geliştirmek ve yabani otlarla mücadelede kullanılmasına atfen. Latince “lupus” kelimesi kurt anlamına geldiği gibi, yutmak, yırtıcı, israf karşıtı gibi anlamlara da gelir. Diğer bir görüş ise, antikçağda bitkilerin kurt gibi doymak bilmez bir şekilde toprağı sömürdüklerine inanılması ile ilgilidir.
Tarihi
Antikçağda sanatçılar performanslarını izleyen seyircilerden para yerine Lupinus (acıbakla) tohumu talep ederlerdi.
Güneşin hareketlerine bağlı olarak döndüğü için hava kapalı olsa bile çiftçiye saati gösterir. Toprağı zenginleştirir. Haşlanarak çocukların karın bölgesine serildiğinde bağırsak parazitlerini düşürür.
Cinse bağlı çok sayıda bitki gıda amaçlı ya da süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Geleneksel tıp
Galen: Besleyicidir. Pişirilip tüketildiğinde bağırsakları rahatlatır. Sedefotu ve biberle haşlanırsa dalak sorunlarında etkili olur. Sirke ile karıştırılarak yara ve yanıklara uygulanır. Karaderme ile karıştırılarak göbeğe konulduğunda bağırsak parazitlerinin çıkarılmasını sağlar.
İbn-i Sînâ: Besleyicidir ancak sindirimi zordur. Kepek gidericidir. Cilt lekelerini gidermek için kullanılır. Sıraca, siyatik, baş ağrısı ve uyuz vakalarında kullanılır. Adet akışını teşvik eder.
Literatür
Species Plantarum 2: 721. 1753. L.