Site icon Kocaeli Bitkileri

Lotus tenuis (İnce gazelboynuzu)

Lotus tenuis

Lotus tenuis: 12/09/2020; İnönü Yaylası; 1050 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

60 cm büyüyebilir. Bitki tüysüzdür ya da üst bölümde hafifçe tüylüdür. Gövde dik ila yükselicidir. Yaprakçıklar darca ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi ters yumurtamsı ila şeritsi mızraksıdır. Çiçekler 12 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 1 ila 7 arası sayıda çiçek bulundurur. Bırahte genellikle 3 adet, dar, kısa ve çanakla aynı uzunluktadır. Çanak çan biçimindedir. Taç sarı ila altın sarısı renkli, kuruduğunda sıklıkla yeşil ya da kırmızı renklidir. Meyve 1,5 ila 3 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 2 mm genişliğinde, dik ve silindiriktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Sulak alanların kenarında ve nemli çayırlarda görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ince yapraklı gazelboynuzu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Lotus Antikçağda çok sayıda bitkinin ortak adıdır ve bunların içinde Lotus corniculatus (gazel boynuzu) da mevcuttur. Örneğin Plinius bir hünnap türü olan Zizyphus lotus’un adını lotus olarak aktarmaktadır. Yine bir nilüfer türü olan Nelumbo nucifera, günümüzde de lotus çiçeği adı ile bilinmektedir. Plinius’a göre gerçek lotus, Zizyphus lotus türüdür. Bölgenin misafirperverliği ile ünlü halkı da lotus yiyenler olarak bilinir. Lotus yiyenler ile ilgili Homer’in Odisseus’un adlı eserinde de bilgi mevcuttur. Aynı aileye bağlı Melilotus officinalis (kokulu yonca) türü de antikçağ da lotus adı ile bilinmekteydi ve bilimsel adında da lotus kelimesi korunmuştur. Özetle Roma’da meyvesi hoş kokulu ve tatlı olan meyvelerin lotus olarak anılması sıradandır. Örneğin Celtis australis (çitlembik) de lotus olarak bilinir. Tür adı Latince ince anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version