Site icon Kocaeli Bitkileri

Lotus conimbricensis (Su sepiği)

Lotus conimbricensis

Lotus conimbricensis: 13/04/2018; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 20 cm büyüyebilir. Çıplak ya da seyrekçe cılız tüylüdür. Yaprakçıklar kirpikli, üsttekiler mızraksı yumurtamsı, sivri uçlu; alttaki çiftler ise uzun ve geniştir. Çiçek sapı tek çiçeklidir. Brahte, çanak ile aynı uzunluktadır. Çiçekler 8 ila 10 mm uzunluğundadır. Çanak çan biçimindedir. Taç beyaz renkli ve pembe damarlıdır. Meyve 4 ila 7 cm uzunluğunda ve silindiriktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, yamaçlar ve çalılıklarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde su sepiği adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Lotus Antikçağda çok sayıda bitkinin ortak adıdır ve bunların içinde Lotus corniculatus (gazel boynuzu) da mevcuttur. Örneğin Plinius bir hünnap türü olan Zizyphus lotus’un adını lotus olarak aktarmaktadır. Yine bir nilüfer türü olan Nelumbo nucifera, günümüzde de lotus çiçeği adı ile bilinmektedir. Plinius’a göre gerçek lotus, Zizyphus lotus türüdür. Bölgenin misafirperverliği ile ünlü halkı da lotus yiyenler olarak bilinir. Lotus yiyenler ile ilgili Homer’in Odisseus’un adlı eserinde de bilgi mevcuttur. Aynı aileye bağlı Melilotus officinalis (kokulu yonca) türü de antikçağ da lotus adı ile bilinmekteydi ve bilimsel adında da lotus kelimesi korunmuştur. Özetle Roma’da meyvesi hoş kokulu ve tatlı olan meyvelerin lotus olarak anılması sıradandır. Örneğin Celtis australis (çitlembik) de lotus olarak bilinir. Tür adı Latince Conímbriga, Portekiz anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version