Now Reading:

Lotus angustissimus (Kurtlu ot)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
24 Ağustos 1753
için

Lotus angustissimus (Kurtlu ot)

Lotus angustissimus

Tanımı

Lotus angustissimus (Kurtlu ot), Baklagiller (Fabaceae) ailesine bağlı Gazalboynuzu (Lotus) cinsinden genellikle 20 ila 30 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yatık, dallı ve incedir. Yaprakçıklar mızraksı yumurtamsı, sivri çıkıntılı, genellikle en alttaki çift yaprakçık hafifçe daha küçüktür. Çiçek kurulu 1 ila 2, ya da nadiren 3 çiçek barındırır. Bırahte 1 ila 3 arası sayıda ve eşit değildir. Çiçekler küçük, 5 ila 7 mm uzunluğundadır. Çanak neredeyse çan biçimli, dişler ipliksidir. Taç sarı renklidir. Meyve ince, 20 ila 25 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğindedir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Ormanlık alanlar, yamaçlar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda Derince, Kandıra ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Lotus Antikçağda çok sayıda bitkinin ortak adıdır ve bunların içinde Lotus corniculatus (gazel boynuzu) da mevcuttur. Örneğin Plinius bir hünnap türü olan Zizyphus lotus’un adını lotus olarak aktarmaktadır. Yine bir nilüfer türü olan Nelumbo nucifera, günümüzde de lotus çiçeği adı ile bilinmektedir. Plinius’a göre gerçek lotus, Zizyphus lotus türüdür. Bölgenin misafirperverliği ile ünlü halkı da lotus yiyenler olarak bilinir. Lotus yiyenler ile ilgili Homer’in Odisseus’un adlı eserinde de bilgi mevcuttur. Aynı aileye bağlı Melilotus officinalis (kokulu yonca) türü de antikçağ da lotus adı ile bilinmekteydi ve bilimsel adında da lotus kelimesi korunmuştur. Özetle Roma’da meyvesi hoş kokulu ve tatlı olan meyvelerin lotus olarak anılması sıradandır. Örneğin Celtis australis (çitlembik) de lotus olarak bilinir. Epitet Latince çok dar anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Lotus pentaphyllos minor hirsutus, siliqua angustissima”dır.


Lotus angustissimus
Lotus angustissimus
Lotus angustissimus
Kurtlu ot
Lotus angustissimus
Lotus angustissimus

Kurtlu ot…

Lotus angustissimus, genelde ormanlık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde kurtlu ot adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.