Lotus angustissimus (Kurtlu ot)


Tanımı

Lotus angustissimus (Kurtlu ot), Baklagiller (Fabaceae) ailesine bağlı Gazalboynuzu (Lotus) cinsinden genellikle 20 ila 30 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yatık, dallı ve incedir. Yaprakçıklar mızraksı yumurtamsı, sivri çıkıntılı, genellikle en alttaki çift yaprakçık hafifçe daha küçüktür. Çiçek kurulu 1 ila 2, ya da nadiren 3 çiçek barındırır. Bırahte 1 ila 3 arası sayıda ve eşit değildir. Çiçekler küçük, 5 ila 7 mm uzunluğundadır. Çanak neredeyse çan biçimli, dişler ipliksidir. Taç sarı renklidir. Meyve ince, 20 ila 25 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğindedir.
Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Ormanlık alanlar, yamaçlar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda Derince, Kandıra ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Lotus Antikçağda çok sayıda bitkinin ortak adıdır ve bunların içinde Lotus corniculatus (gazel boynuzu) da mevcuttur. Örneğin Plinius bir hünnap türü olan Zizyphus lotus’un adını lotus olarak aktarmaktadır. Yine bir nilüfer türü olan Nelumbo nucifera, günümüzde de lotus çiçeği adı ile bilinmektedir. Plinius’a göre gerçek lotus, Zizyphus lotus türüdür. Bölgenin misafirperverliği ile ünlü halkı da lotus yiyenler olarak bilinir. Lotus yiyenler ile ilgili Homer’in Odisseus’un adlı eserinde de bilgi mevcuttur. Aynı aileye bağlı Melilotus officinalis (kokulu yonca) türü de antikçağ da lotus adı ile bilinmekteydi ve bilimsel adında da lotus kelimesi korunmuştur. Özetle Roma’da meyvesi hoş kokulu ve tatlı olan meyvelerin lotus olarak anılması sıradandır. Örneğin Celtis australis (çitlembik) de lotus olarak bilinir. Epitet Latince çok dar anlamına gelir. Türün meyve yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Lotus pentaphyllos minor hirsutus, siliqua angustissima”dır.






Kurtlu ot…
Lotus angustissimus, genelde ormanlık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Dilimizde kurtlu ot adı ile bilinmektedir.