Lophiolepis ligularis (Kör kazankulpu)

derleyen:

Özet

Lophiolepis ligularis (Kör kazankulpu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve yaz sonundan güz ortasına kadar çiçek açan endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Lophiolepis

Keçeotu

Tanımı

Lophiolepis ligularis (Kör kazankulpu) halihazırda bazı kaynaklarda Cirsium ligulare adı ile geçmektedir. 60 ila 200 cm büyüyebilir. Gövde güçlü, dallı, kanatsız ve seyrek ağsı tüylüdür. Orta gövde yaprakları dikdörtgensi, derin teleksi, yanal loblar iki parçalı, 6 ila 15 arası çiftli, mızraksı, yanal ve terminal lob sıklıkla sağlam 5 ila 15 mm uzunluğunda dikenlidir. Yanal dallar 1 ila 6 sayıda, başlı, üstteki yapraklar 3 ila 8 ve genellikle involukrumdan kısadır. İnvolukrum dik, yumurtamsı ila genişçe ters yumurtamsı, 30 ila 45 mm uzunluğundadır. Filariler ağsı tüylü, 8 ila 11 sıralı, dik yayık ya da yayıktır. Çiçekler mor renkli ve 21 ila 32 mm uzunluğundadır. Kapçık 4,5 ila 6,5 mm uzunluğundadır. Sorguç 17 ila 27 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Orman açıklıkları ve köknar ormanları kenarlarında görülen bitki umumiyetle ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 700 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kör kazankulpu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sorguçlu pul anlamına gelir. Olasılıkla cinse bağlı türlerin filari yapısına işaret etmektedir. Tür adı Latince dilsi çiçekli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün filari yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “involucri parce lanati phyllis in ligulas herbaceas lineares” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.