Lophiolepis (Kazankulpu)

Lophiolepis (Kazankulpu) hakkında genel bilgiler.

Özet

Lophiolepis (Kazankulpu) yakın zamanda Cirsium cinsinden bölünen bir cinstir ve durumu henüz net değildir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Lophiolepis (Kazankulpu) iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kapçık püsküllüdür ve bu özellik cinsi kapçıkları dallanmamış tüylü olan diğer OnopordumCarduusSilybum gibi cinslerden farklı kılar. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Güney Amerika’ya da dağılmıştır. Yakın zamanda Cirsium cinsinden bölünmüştür [makaleyi okuyun] ancak ayrım moleküler düzeyde yapılmıştır. Bu durumda cinsin çoğu karakteri klasik olarak Cirsium ile benzerdir. Diğer yandan biz sitede KEW’i dikkate aldığımızdan bahisle, KEW’in Lophiolepis cinsini geçerli kabul etmesi ile bizde ilgili türleri site üzerinde bu cinse çağırdık. Her durumda cinsin resmî bir tanımına ihtiyacımız var. Ayrıca cins çoğu veri tabanında henüz listelenmiyor. Dolayısıyla revizyonun kabul edilmemesi ve türlerin eski cinslerine geri alınması ihtimali de mevcuttur. [Harita, Türler]

Cinsi 1827 yılında öneren Cassini’nin gerekçesini söyle açıklamıştır: “Lophiolepis, Lamyre’nin makalesinde önerdiğimiz bir alt cinstir. Cirsium cinsine ait bir alt cinstir ve Cirsium ile Picnomon cinsleri arasında Carduineae kabilesine aittir.”

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sorguçlu pul anlamına gelir. Olasılıkla cinse bağlı türlerin filari yapısına işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Lophiolepis (Kazankulpu)

Lophiolepis ligularis

Kör kazankulpu

Lophiolepis byzantina

Lophiolepis byzantina

Hoş kangal

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.